2020. március 5., csütörtök

A fokozottan védett Kis-Balaton

Nagyon élveztük a kápolnapusztai látogatást. Szívesen eltöltöttünk volna akár egy egész napot is a bivalyrezervátumban, de indulnunk kellett. Várt ránk a Kis-Balaton, egy újabb különleges élmény. 


A Kis-Balaton természeti értékekben rendkívül gazdag, melynek jelentős része szigorú védettséget élvez - csak szakvezetéssel látogatható. Nos, mi pontosan ezt a területet szerettük volna megismerni és alaposan bejárni. Ezért már az utazás tervezésekor felvettük a kapcsolatot Fejes Évával, a BFNP turisztikai szakreferensével és megbeszéltük az időpontot.

   
Fontos információ, hogy ehhez a túrához saját gépkocsi szükséges, melyben a szakvezetőnek is helyet kell biztosítanunk. A madármegfigyeléshez szükséges eszközöket pedig Éva hozta magával.


Az út során nagyon sokszor megálltunk, hogy megfigyelhessük a hihetetlenül gazdag madárvilágot. A nagy távolságok miatt viszont kevés madárfotó készült. 


A XIX. századig a Kis-Balaton és a Balaton egy egységet alkotott. Aztán olyan negatív változások történtek a térségben, melynek következményeként a Kis-Balaton vízzel borított területei drasztikusan lecsökkentek.


Az 1970-es években, felismerve a problémát egy rehabilitációs program készült, a vízi- és mocsárvilág megmentéséért, a korábbi állapotok helyreállításáért. 


A munka végeztével a várakozásoknak megfelelően a mocsárvilág gyorsan regenerálódott. A program olyan jól sikerült, hogy a terület már a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, főként a vízimadarak élőhelyéről született Ramsari Egyezmény hatálya alatt áll.


Változatos élőhelyeket jártunk be, meglehetősen sok madárfajt figyelhettünk meg. Legtöbbször távolról, néha közelebbről. Az egyik szabályzott csatornánál Éva jelezte, hogy itt elég sokszor látható egy kis kócsag.


Végigpásztáztuk távcsővel a területet, de nem jártunk sikerrel. Már éppen indultunk volna tovább, amikor feltűnt a fehér szépség.


Igyekeztem úgy fotózni, hogy ne zavarjam meg a táplálkozását.



Aztán ott voltak a kis kárókatonák. Sikerült őket is közelebbről megfigyelnünk és lefotóznunk.



A vezetett túra végeztével elbúcsúztunk Évától és mi még barangoltunk egy kicsit a környéken.



Gyorsan röpültek az órák, a lenyugvó Nap fényei meg-megcsillantak a vízfelületen.


Ismét egy élményekkel teli napot tudhattunk magunk mögött. Útban a szállásunkra még egyszer félreálltam. Ekkor készült ez a fotó.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszenek a vízen és a zöld nádasparton készült képek a madarakról, órákig el tudnám nézi őket.
    A vízben álló csonka fák miért maradnak benne, és nem szedik ki őket?
    A legutolsó képen olajkút van, még billeg most is, vagyis pumpálnak vele? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha tetszettek a fotók. Én bármeddig elnézném őket!
      A korábban kiszáradt, majd újra elárasztott területeken élő fák maradványait láthatod a fotókon. A természetes elmúlás végzi a dolgát, az itt élő állatok pedig láthatóan nagyon kedvelik ezt a miliőt. Többek között leszálló-, búvó- és költőhely gyanánt. Nem utolsó sorban látványos fotótéma is.
      Igen a kutak kitartóan, megállás nélkül billegtek és forogtak :)

      Törlés
  2. Nagyon izgalmaskirándulás volt, irigyellek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha elnyerte a tetszésedet. Nagy élmény élőben látni és egy kis szervezéssel Ti is megélhetitek. Lásd BFNP honlap.

      Törlés