2022. október 6., csütörtök

Tuzson János Botanikus Kert

2021.09.18.
Másnap reggel még mindig ott lógott az eső lába a város fölött, így első programnak a Tuzson János Botanikus Kert bejárását választottuk. A homogén, tompa fények még előnyösek is voltak a fotózás során. A parkoló mellett nagy erőkkel folyt a Városi Stadion újjáépítése, illetve még csak a bontása. Irdatlan betontömbök zuhantak alá, folyamatosan remegett a föld a lábunk alatt. Szerencsére a séta során már nem volt zavaró a munkálatok távoli zaja.
 
 
A kellemetlen időjárásnak és talán a hétköznapnak is köszönhetően csak mi ketten váltottunk jegyet a nyitáskor, de a későbbiekben is csak elvétve találkoztunk más látogatókkal. 

 
Már a Nyíregyházi Főiskola alapításakor tervben volt egy saját botanikus kert létrehozása is, de a tényleges munkálatok csak 1973-ban kezdődtek el, a Sóstói erdő szomszédságában.
 

Az 5,6 hektáros területen többek között láthatunk növénytársulásokat bemutató erdős területet, sziklakertet, tavat, rendszertani területet, mediterrán, kaktusz- és pálmaházat.



A séta során meglehetősen felemás kép alakult ki bennünk a kertről. Az ösvények általában rendezettek, a tó és környéke jól bejárható.
 
 




A legkisebb látogatókra is gondoltak. Egy szép és teljesen újszerű játszótér várja a gyerkőcöket.
 

Tetszett ez a vizuális oktató modell, mely különböző madárfajok valós méretét mutatta meg összehasonlítva. Akkora volt, hogy csak a mobiltelefon széles látószögű kamerájával tudtam megörökíteni egy fotón és felülnézetben.
 
   
... és akkor az érem másik oldala. A információs táblák hiányosak, kopottak, alig olvashatóak. A pálmaház zárva volt. A fóliaházakban igazi elszabadult dzsungeli körülmények uralkodtak, szakadt fóliával, lógó faajtókkal. Nem is próbálkoztunk a bejutással. A kijárat közelében egy őszi színekben pompázó japánkert kápráztatott el minket. Kár, hogy a törött pallós, már-már balesetveszélyes íves híd rontotta az összképet.
 
 








Nem tudom mi állhat a kert jelen állapotának a hátterében - anyagi- vagy munkaerőhiány, de mindenféleképpen jobb sorsra lenne érdemes ez a Védett Természeti Hely.

2 megjegyzés:

  1. Tényleg kár, hogy ez a hajdan vélhetően gyönyörű park nincs ma jó kezekben...vagy nincs rá pénz... A madár-összehasonlító "alkotás" nagyon tetszett, ötletes, még nem láttam ilyent. Látom, ott is volt mocsári ciprus, érdekesen azok a léggyökerek. És tetszett a két vízi-vas-madár is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Korábban én is csak grafikus összehasonlító ábrákat láttam. Ez a plasztikus forma ott a valós méreteket látva sokkal szemléletesebb.

      Törlés