2015. február 22., vasárnap

Ipartörténeti séta a Gázgyárban

Az előző poszt apropóján most előveszek egy régi fotósorozatot. 2013 őszéig kell visszatekernem az időkereket. A "Design Hét Budapest" keretein belül abban az évben először került megszervezésre az "IPAR100" ipartörténeti séta. Három létesítmény megtekintésére lehetett jelentkezni és köztük szerepelt a Gázgyár is. A jelentkezési helyek pillanatok alatt beteltek, jól mutatva, hogy mekkora érdeklődés van az ilyen programokra. Legnagyobb sajnálatomra én is lemaradtam akkor a regisztrációról. Pár nappal később a "Lásd Budapestet" blog szerzőjétől kaptam egy levelet, miszerint a nagy érdeklődésre való tekintettel lesz két extra látogatási lehetőség. Így sikerült végül csatlakoznom ehhez a programhoz. Vegyes képet kaptunk a területről. Sok épület megújult már, de számos matuzsálem még felújításra várt. Itt van például a tornyok mellett álló Kazánház.

       

Még így romos állapotban is igen impozáns látványt nyújtott. A gázfejlesztő kemencerendszert hazai kitermelésű barnaszénnel üzemeltették. Évi 200-220 tonna szént nyeltek el a kemencék.
A javítóműhelyek jó része már felújításra került és jelenleg irodaházakként funkcionálnak.

  
Az egyikbe benézhettünk, igaz csak pár percre. Modern, a mai kor elvárásainak megfelelő beltér fogadott minket. Nagyon tetszett, hogy a felújítás során meghagyták a régi stíluselemeket, tárgyakat. A javítóműhely régi daruja élénk sárga színben pompázott a fejünk felett.



Aztán lassan elértünk az ipartörténeti séta fénypontjához, a Generátorházhoz. Kivételes szerencsében volt részünk, hiszen rövid időre kinyitották nekünk a régi épület kapuját.



Az épület egyébként nem látogatható, így mindenki rohamtempóban fotózni kezdett, hogy megörökíthesse a belteret. Íme pár kép a vezérlőről, de az igazi ipartörténeti kuriózumot a következő bejegyzésben fogom megmutatni.



2 megjegyzés:

  1. glad you got to tour! i like how they've kept some of the original industrial equipment in the buildings.

    VálaszTörlés
  2. Halottam erről az "IPAR100" sétáról. Szerettem volna elmenni, de sajnos más elfoglaltság miatt nem tudtam. Most legalább nálad láthatom, tetszett.

    VálaszTörlés