2015. február 22., vasárnap

Ipartörténeti séta a Gázgyárban

Az előző poszt apropóján most előveszek egy régi fotósorozatot. 2013 őszéig kell visszatekernem az időkereket. A "Design Hét Budapest" keretein belül abban az évben először került megszervezésre az "IPAR100" ipartörténeti séta. Három létesítmény megtekintésére lehetett jelentkezni és köztük szerepelt a Gázgyár is. A jelentkezési helyek pillanatok alatt beteltek, jól mutatva, hogy mekkora érdeklődés van az ilyen programokra. Legnagyobb sajnálatomra én is lemaradtam akkor a regisztrációról. Pár nappal később a Lásd Budapestet blog szerzőjétől kaptam egy levelet, miszerint a nagy érdeklődésre való tekintettel lesz két extra látogatási lehetőség. Így sikerült végül csatlakoznom ehhez a programhoz. Vegyes képet kaptunk a területről. Ugyan sok épület megújult már, de számos matuzsálem még felújításra várt. Itt van például a tornyok mellett álló Kazánház.

       

Még így romos állapotban is igen impozáns látványt nyújt. A gázfejlesztő kemencerendszert hazai kitermelésű barnaszénnel üzemeltették. Évi 200-220 tonna szén kellett az üzemeléshez!
A javítóműhelyek jó része már már felújításra került és jelenleg irodaházakként funkcionálnak.

  
Az egyikbe benézhettünk egy pár percre. Modern, a mai kor elvárásainak megfelelő beltér fogadott minket. Nagyon tetszett, hogy a felújítás során meghagyták a régi stíluselemeket, tárgyakat. A javítóműhely régi daruja élénk sárga színben pompázott a fejünk felett.Aztán lassan elértünk az ipartörténeti séta fénypontjához, a Generátorházhoz. Kivételes szerencsében volt részünk, hiszen rövid időre kinyitották nekünk a régi épület kapuját.Az épület nem látogatható így, mindenki rohamtempóban fotózni kezdett, hogy megörökíthesse a belteret. Íme pár fotó a vezérlőről, de az igazi ipartörténeti kuriózumot a következő bejegyzésben fogom megmutatni.4 megjegyzés:

 1. glad you got to tour! i like how they've kept some of the original industrial equipment in the buildings.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. I really enjoyed it. It was a fantastic tour. Please follow the next post as well as it will be very interesting :)

   Törlés
 2. Jó volt, hogy ez egy érdekes hely feledésbe merült, és megsemmisítették magukat. Tisztelettel.

  VálaszTörlés