2021. március 23., kedd

Móric, az orangutánbébi

A tavalyi év egyik állatkerti szenzációja volt, hogy augusztus 5-én egy orangutánfiú született Budapesten. Mi is ellátogattunk az állatkertbe megnézni a csöppséget, miután azt már engedélyezték az állat gondozói a nagyközönség számára.


Két héttel a születése után (az orangutánok világnapján) - egy szavazás eredményeként - a Móric nevet kapta a kisfiú.
 

Legalább egy órán keresztül figyeltük az orangutáncsapat életét valamint Lia, a 19 éves anyaállat és Móric meghitt pillanatait.


Sok fotó készült, talán valamennyire vissza is adják azt a hihetetlen törődést és finom, már-már emberi mozdulatokat amit Lia mutatott gyereknevelés közben.
 

Móric a legtöbb időt az anya hátán, kényelmesen elterülve töltötte. 



Lia, jó anya módjára időközönként óvatosan leemelte és ellenőrizte a gyermekét. Simogatta, dédelgette, borzolgatta a szőrét, megszoptatta, majd egy érdekes mozdulattal visszahelyezte Móricot a hátára. Aztán így sétálgattak tovább.

 
Az állatkerti látogatásunk nem lett volna teljes ha nem nézzük meg Indigót, a hároméves gorillakölyköt is.


A gorillacsapat ügyeletes rosszcsontja, aznap is nagy formában volt. Sokat, játszott, bohóckodott, ugrált, bukfencezett.
 


A szeméből csak úgy sugárzott a huncutság.




Persze voltak komoly pillanatai is amikor tanulhatott a csapat idősebb tagjaitól.
 
 

Frissítés
2022.05.10.

Fotó Budapest ZOO

"Búcsú Mórictól
Péntek reggelre meghalt Móric, a 2020 augusztusában született orangután gyerek. Sajnos bizonyos fejlődési rendellenességek jelei az állaton már korábban is megfigyelhetők voltak, a boncolás is ezt erősítette meg."
Fővárosi Állat- és Növénykert

5 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, ahogy Móric a mamája hátán fekszik. Visszaadják a képeid az anya és a gyerek meghitt, szoros kapcsolatát. Köszönöm, hogy láthattam őket legalább képeken.

    VálaszTörlés
  2. Igen...érdekes, szép képek...de nem én lennék, ha azonnal nem az jutna eszembe, hogy veszélyeztetett fajok. Hogy kiirtjuk(ják) alóluk az őserdőt, hogy mennyi minden fog eltűnni, és csak állatkerti látványosság maradni - ha nem lép az emberiség igencsak hamarosan valamit. Az óceánokról szó se essen....
    Mennyivel jobb lett volna, ha egy szafariról küldöd a fotókat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen én is szívesebben fotóztam volna ezt a családi idillt a természetes élőhelyükön, de sajnos olyan világot élünk, hogy mára az állatkertek a látványosság mellett már a fajmentés elengedhetetlen helyszínei is lettek. Nagy változásokra lenne szükség...

      Törlés
  3. Micaoda meghoitt pilanatok.Örülök,hogy láthattam.

    VálaszTörlés
  4. Egy jó fotósnak jókor kell, jó pillanatban kattintgatni. Neked ez sikerült, így mi is megcsodálhatjuk ezeket a meghitt pillanatokat. Móricot én is órákig tudnám nézni és Lia majomszeretetét.
    Nagyon szeretek a majmoknál időzni, ha szerét tehetem. Sok-sok éve a berlini állatkertben naponta kimentünk a majmok szigetéhez és ott ücsörögtünk, néztük őket. A szállásunk az állatkerhez közel volt és a késő délutáni órákat ott töltöttük, mert az olyan csodálatos volt.

    VálaszTörlés