2021. április 4., vasárnap

A Szent Mihály kolostor romjainál

A Kinizsi vár körbejárása után elindultunk a közeli erdő irányába. Egy kihelyezett tábla is megerősített minket abban, hogy jó úton járunk. 


Lassan haladtunk a madárhangtól hangos erdőben. Eleinte lejtett az erdei ösvény, majd enyhén, de folyamatosan emelkedni kezdett. Valamivel előttünk három fiatal gyalogolt, mint utóbb kiderült ők is a Szent Mihály kolostorhoz tartottak. Talán 20-25 perc séta után egy tisztás körvonalai bontakoztak ki a ritkuló fák mögött.


Meg is érkeztünk.
 

A vázsonyi pálos kolostort Kinizsi Pál 1483-ban építtette a kenyérmezei csata zsákmányából. Szerzetesei a közeli tálodi klastromból költöztek át. A kolostor templomát Szent Mihály tiszteletére szentelték fel és később itt temették el Kinizsi Pált (+1494. november 24.) és felesége Magyar Benigna második férjét, Horvát Márkot (+1509).



A szerzetesek 1543-ban, Fehérvár eleste után elhagyták a kolostort. Miután 1552-ben a törökök Veszprémet is elfoglalták az itteni várőrség felrobbantotta.
 

"Porral hányatták a kolostort, félvén attól, hogy a török beléjük száll." Valós veszély volt, hogy a törökök erődítménnyé alakítják a kolostort, mely aztán fenyegetést jelentett volna a közeli vázsonyi végvárra.


A romok köveit a vár megerősítésére később a falusiak házépítéseinél hasznosították. A megmaradt falak magassága még ma is bizonyítja, hogy milyen hatalmas lehetett a belső tér.


A kolostor rövid, alig 70 éves fennállása alatt értékes kódexek is készültek itt. 1959-ben a falmaradványokat feltárták és konzerválták. Védett műemlék.



A terület bejárása után visszaindultunk a község központjába. Indulnunk kellett tovább, hiszen hosszú nap állt még előttünk...

Minden kedves olvasónak Áldott Húsvéti ünnepet kívánok!

4 megjegyzés:

  1. De szép lehetett valamikor ez a kolostor! Kár, hogy csak ennyi maradt belőle. Információkban gazdatt, szép képekkel tarkított bejegyzést hoztál megint.

    VálaszTörlés
  2. Szomorú történet. Olyan érthetetlen számomra, hogy valamit azért teszünk tönkre, hogy másé ne lehessen...Olyan érthetetlen számomra, hogy valamit csak azért rombolunk le, mert hajdan másé volt...
    Mindig mondom: félresikerült teremtmény az ember...
    Meg se érdemli, hogy ezen a csodálatos bolygón éljen.
    És semmi reményt nem látok a megváltozásra....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokszor valóban így van, de úgy gondolom ebben az esetben egy logikus hadászati döntésről van szó. Ismerve a török erőket az erődítménnyé alakított kolostor végzetes lehetett volna a vázsonyi várra és katonáira.

      Törlés
  3. Impozáns lehetett valamikor. Igen, Fodorka ilyen az ember. Már nem kívánok ünnepet, este olvastalak.

    VálaszTörlés