2022. szeptember 9., péntek

Nyírbátori templomok

2021.09.17.
Úgy tűnt nagyon szeszélyes lesz aznap az időjárás. A magasban jöttek-mentek az esőfelhők. Az egyik percben még esett, a következő percben pedig már vakító napfényben fürdött a sétány. Mi már annak is örültünk, hogy végül az eredeti terveink szerint bejárhattuk a belvárost. Az előző bejegyzésben már említettem, hogy a várostörténeti sétány két történelmi templom között lett kiépítve. A Papok-réti-tó közelében áll az Angyalos Boldogasszony minorita templom és Kolostor.
 

Kik is azok a minoriták? 1250-ben IV. Ince pápa alatt kapták a frates minores, azaz a "kisebb testvérek" nevet, amikor is elváltak útjaik azon Szent Ferenc-rendiektől, akik a szabályok megtartásával a zárdák magányába vonultak vissza. 
A templomot Báthori István erdélyi vajda építtette, akit aztán 1493-ban itt is temettek el. A templom belterét sajnos nem tudtuk megnézni, de a leírások alapján az egyhajós, hosszú szentélyben gazdagon díszített oltárokat és szószéket láthat az oda betérő. A templom előtt Bethlen Gábor szobra látható, mely Kiss György alkotása (1990).
A 450 méter hosszú sétány másik végéhez közeledve megláttuk a dombon álló református templomot és a fa harangtornyot.
 

A 32 méter magas haranglábat 1640-ben erdélyi ácsok húzták fel, a Bethlen-család megrendelésére. A toronyrészben két harang található.


A templom előtti kőtámfalon Tinódi Lantos Sebestyén ülőszobra látható, amely Kiss István alkotása (1979).


Ez a templom nyitva volt, de a belépéshez jegyet kell vásárolni. 
 

A templom építtetése szintén Báthori István erdélyi vajda nevéhez köthető. Még a törökkel vívott kenyérmezei csata előtt megfogadta, ha legyőzi az ellenséget, templomot épít Bátorban.



Az építkezés kezdetének a pontos dátuma nem ismert, de azt tudjuk, hogy a vajda 1493-ban elhunyt, így a végső befejezés a fiára maradt, melynek dátuma 1511.
 
 

A sekrestyében két érdekes dolgot láthattunk. 


Az egyik Báthori István (1430-1463) erdélyi vajda sírköve. De hogy került át ebbe a templomba, ha a vajda az előzőleg bemutatott minorita templomban van eltemetve? Nos, az 1600-as évek elején hozták át ide ezt a sírkövet az akkor romosodó és feldúlt minorita templomból és azóta is itt látható.
 

A másik érdekesség Báthori István (1555-1605) országbíró szarkofágja.
 

Sajnos az Urunk színeváltozása görögkatolikus templomot is zárva találtuk.
 

Az egyházközség szervezése 1921-ben kezdődött meg, a szertartásokat pedig először az iskolakápolnában tartották. Az új neobarokk stílusú templomot 1932-ben szentelték fel, mely a szűkös anyagi keretek miatt torony nélkül épült fel.



1 megjegyzés:

  1. Ez a református templom, a maga egyszerűségével nekem nagyon tetszett. Szépek a görögkatolikus templomok is, de ez a fehérség valamiféle csend és tisztaság, béke érzetét kelti az emberben.

    VálaszTörlés